Biografie

Coraline en kleurCoraline leeft voor kleur en vorm. In haar talent voor tekenen en schilderen komt dit reeds vele jaren tot uiting. Soms heel precies in stijl en soms heel losjes. Dan weer uitbundig en andere keren nauwkeurig. Van pentekeningen in Oost-Indische inkt tot blauwe naakten in acryl, van uitbundige bloemenaquarellen tot expressieve landschappen in olieverf.

 

Botanisch tekenares

Coraline schildert vanaf haar dertiende. Zij kreeg lessen in aquarelleren van Jelle Willems. Zij genoot haar opleiding voor beeldende kunsten te Arnhem. Daar kreeg ze onder meer les van Fred Sieger en grafische technieken van Harry van Kruiningen. Enige jaren werkte zij ook aan de Landbouw Hogeschool te Wageningen als botanische tekenares. Zo heeft ze geleerd gedetailleerde weergaven te maken van haar natuurlijke onderwerpen.

Veertig jaar passie

Vele technieken, verschillende formaten en talloze experimenten heeft Coraline, in de ruim veertig jaar dat dit haar passie is, uitgeprobeerd. Met een enorme concentratie en werklust heeft ze honderden schilderijen gemaakt waarvan vele ook in zeefdruk, litho of als posters verschenen zijn.

In binnen- en buitenland is het werk van Coraline tentoongesteld. Bovendien hebben meerdere tijdschriften aandacht aan haar werk besteed en zijn er verscheidene illustraties in boeken verschenen. Lange tijd is aquarelleren haar specialiteit geweest. Inmiddels zijn haar aquarellen van bloemenstillevens in de hele wereld te vinden.

Vrijheid in kleur

Deze ervaring resulteert inmiddels niet alleen in vakkundigheid maar vooral in vrijheid van schilderen. Alle onderwerpen die ze kiest, verschijnen met hetzelfde kleurgevoel op papier of doek. Bloemen en planten zijn hierin altijd favoriet geweest en dat is duidelijk te zien.

Leren kijken is het belangrijkste dat zij haar leerlingen kan bijbrengen. “Door de oogharen heen”. Waar valt de schaduw? Hoeveel tinten zit er in een blad? “Hoe langer je op deze manier kijkt, hoe meer kleuren je ziet”. Coraline kent inmiddels meer kleuren dan menigeen zich kan voorstellen.

Aquarel wilde rozenAquarel 1998 violen